Јадете сезонска храна

Храната која расте и се одгледува локално и сезонски ќе патува помалку километри пред да стигне на вашата трпеза. Затоа пред да одберете храна која ја произведува друга држава, посетете ги локалните пазари и маркети и одберете храна произведена во Македонија.

Не ја фрлајте храната!

Во светот околу 1/3 (1.3 билиони тони) од храната произведена за конзумирање се фрла. Оваа храна завршува во депонии кои потоа испуштаа метан гас, еден од стакленичките гасови одговорни за климатските промени. Фрлањето помалку храна има економска и еколошка смисла. Затоа купувајте паметно и точно онолку околку што имате смислено рецепти.

ВЕ ПРЕДИЗВИКУВАМЕ!

Јадете помалку месни и млечни производи

Производството на месо и млечни производи е една од главните причини за емисиите на стакленички гасови. Па зошто да не го исклучите месото од вашата исхрана и да имате вечера која е еколошки пријателска.