Возете паметно

Ако веќе мора да возите, тогаш возете рационално. Некој навики на луѓето може да го направат влијанието на моторните возила уште полошо. Возењето паметно може да ви помогнат во намалување на некои од емисиите:

  • Отстранувањето на вишокот тежина од возилото ќе помогне да се подобри ефикасноста на горивото.
  • Правилниот воздушен притисок во гумите, влијае врз достигнатата километража, подобро ракување со автомобилот, поевтини трошоци за одржување и помало влијание врз животната средина.
  • Возењето малку побавно може да ја подобри потрошувачката на гориво.

Користете јавен транспорт

Возењето со воз или автобус, значи помалку автомобили на патот, што резултира со помалку производство на јаглерод диоксид. И автомобилите што ќе останат ќе имаат побрзи патувања поради намалениот метеж на патиштата, што повторно ќе резултира со намалување на CO2.

Исто така, ќе имате дополнително време за читање или слушање музика на вашето патување.

ВЕ ПРЕДИЗВИКУВАМЕ!

Возете точак

Вклучувањето на велосипедот во вашиот начин на превоз може да биде полесно отколку што мислите. Проверете дали можете да вклучите 20 минути возење велосипед секој ден во вашата рутина.

Со возење велосипед на до вашите секојдневни дестинации, како што се шопинг, посета на пријатели одење на работа, ќе се чувствувате одлично. Не само што ќе бидете повеќе фит, туку и ќе ја зачувате вашата околина.